Σελίδες

Παρασκευή 2 Νοεμβρίου 2012

Μουσείο Ακρόπολης


Διάβασα πρόσφατα σ’ ένα περιοδικό ότι το όνειρο της Μελίνας Μερκούρη πήρε σάρκα και οστά. Το όραμα ενός νέου μουσείου για την Ακρόπολη και ταυτόχρονα μιας στέγης για όλα τα γλυπτά του Παρθενώνα επιτέλους πραγματοποιήθηκε. Και συμπληρώνω ότι, με τα εγκαίνια του Μουσείου της Ακρόπολης, πραγματοποιήθηκε το όνειρο και πολλών χιλιάδων Ελλήνων, εντός και εκτός Ελλάδας.
Το Νέο Μουσείο της Ακρόπολης άνοιξε επίσημα τις πύλες του στις 20 Ιουνίου. Πρόκειται για ένα κτίριο σύγχρονης αρχιτεκτονικής που βρίσκεται σε αρμονία με τον περιβάλλοντα χώρο. Ο επισκέπτης εκτός από τα ευρήματα που εκτίθενται σε 14.000 τ.μ. μπορεί να απολαύσει την πανοραμική θέα της Ακρόπολης και των αρχιτεκτονικών της μνημείων. Πρόκειται για ένα πραγματικό κόσμημα από γυαλί, σίδερο, μάρμαρο και τσιμέντο για το οποίο πρέπει να είμαστε περήφανοι.
Είναι ένα μουσείο πλημμυρισμένο με φως που πρέπει να το επισκεφτούν όλοι όσοι βρίσκονται σ’ αυτή τη χώρα, είτε σαν μόνιμοι είτε σαν επισκέπτες. Και φυσικά δεν πρέπει να παραλείψουμε να πάμε τα παιδιά μας. Ο μύθος και οι ιστορίες πάντα άρεσαν στον άνθρωπο, ιδιαίτερα στα παιδιά, απ’ τα αρχαία χρόνια ως σήμερα. Λίγοι είναι εκείνοι όμως που ξέρουν να τις διηγούνται καλά. Η ομάδα λοιπόν που συνέταξε το μουσειολογικό πρόγραμμα του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης φαίνεται ότι ξέρει πολύ καλά να διηγείται την ιστορία μας. Γι’ αυτό είναι ανάγκη να επισκεφτούμε το μουσείο με τα παιδιά, κι όχι μόνο μία φορά. Δεν είναι δυνατόν ένα κόσμημα διεθνούς ακτινοβολίας να μην το τιμήσουμε εμείς πρώτοι. Να απολαύσουμε τα εκθέματα, τη θέα της Ακρόπολης αλλά και την καφετέρια ή το εστιατόριο, το οποίο προσφέρει μια από τις πλέον πανοραμικές απόψεις του Ιερού Βράχου.
 Άλλωστε υποστηρίζοντάς το, έχουμε βάσιμες ελπίδες να επιστρέψουν στον τόπο τους και τα ελγίνεια μάρμαρα, ΕΔΩ, όπου ανήκουν.
Καλά να περάσετε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.