Σελίδες

Δευτέρα 30 Μαρτίου 2020

Φφφφ.....ύγαμε για την επόμενη αποστολή

Η 3η αποστολή εξετελέσθη με απόλυτη επιτυχία!!! Οι φωτογραφίες άρχισαν να καταφτάνουν αμέσως μετά την κοινοποίηση κι είμαστε πολύ χαρούμενοι με την όρεξη που δείχνουν τα παιδιά (και οι γονείς) για να κρατήσουμε επαφή με το σχολείο!!!
Ας δούμε μερικά βίντεο που βρήκαμε στο διαδίκτυο για το γράμμα μας

Έφτιαξα κι ένα παιχνίδι για τα παιδιά με το γραμματάκι μας



κι άλλο ένα για να γράψετε τις λέξεις


Μπορείτε να βρείτε, αν θέλετε, και τα υπόλοιπα παιχνίδια που έχω φτιάξει, εδώ
Κι ένα τελευταίο, φρέσκο

Το κολλάζ που φτιάξαμε για την αποστολή μας
Το κολλάζ μας έγινε παζλ


Κι άλλο ένα παιχνίδι που έφτιαξε η συνάδελφος Ευγενία Τσακίρη
στο scratch
Η 4η αποστολή είναι μια ... περιπέτεια ... στο σπίτι!!!
Με τις φωτογραφίες που θα στείλετε θα φτιάξουμε βίντεο με συγκεκριμένο τραγούδι, όλα τα σχολεία!!! Θέλω ΠΟΛΛΕΣ φωτογραφίες!!!
Εφοδιαστείτε με τα απαραίτητα και ξεκινήστε!!!
Καλή διασκέδαση!!!

Παρασκευή 27 Μαρτίου 2020

Ημέρα παιδικού βιβλίου ... εξ αποστάσεως

Ολοκληρώσαμε τις αποστολές μας μέχρι τώρα και αναρτήσαμε τα σχετικά αποτελέσματα στις σελίδες του twinspace όπως και τα υπόλοιπα σχολεία. Πρέπει να σας πω ότι στο πρόγραμμα συμμετέχουν περισσότερα από 200 νηπιαγωγεία και δημοτικά σε όλη την Ελλάδα και περισσότεροι από 500 εκπαιδευτικοί!!!
Το κολλάζ της 1ης αποστολής
Το βίντεο της 2ης αποστολής
Είστε έτοιμοι για την 3η;;;;;
Πάμε!!!
Η 3η αποστολή έχει στόχο να ευαισθητοποιήσει τα παιδιά για την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου, στις 2 Απριλίου, ημέρα γενεθλίων του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν, του πολύ γνωστού μας παραμυθά. Η ημέρα αυτή, που συνήθως γιορτάζουμε στα σχολεία, έχει σκοπό να εμπνεύσει στα παιδιά την αγάπη για το διάβασμα και καλλιεργεί τη φιλαναγνωσία.
Τα παιδιά θα πάρουν ένα μήνυμα με το βίντεο που ακολουθεί, μέσα από μια εφαρμογή επαυξημένης πραγματικότητας, στο οποίο καλούνται να να βρουν και να φωτογραφίσουν στο σπίτι ένα αντικείμενο που ξεκινά από Φ ... για εμάς. (τα σχολεία έχουν χωριστεί στα 24 γράμματα)

Η αποστολή του σχολείου μας
Η εφαρμογή της επαυξημένης πραγματικότητας λειτουργεί μόνο σε κινητό ή τάμπλετ
Οδηγίες: κατεβάζετε την εφαρμογή που σας ζητείται και ακολουθείτε τις οδηγίες. Πατάτε πάνω στο εικονίδιο και ξεκινά η προβολή. Αν ακούτε αλλά δε βλέπετε, γυρίστε το τηλέφωνό σας δεξιά ή αριστερά, μέχρι να εντοπίσετε τους ήρωες. Υπάρχουν 3 σκηνές. Για να μεταφερθείτε στην επόμενη πατάτε ΕΠΟΜΕΝΗ ή ΒΙΝΤΕΟ.
Καλή διασκέδαση!!!
Περιμένω τις φωτογραφίες σας!

Σάββατο 21 Μαρτίου 2020

Παιχνίδια on line


25η Μαρτίου ... εξ αποστάσεως

Φέτος, λόγω συγκυριών, θα γιορτάσουμε τη διπλή γιορτή της 25ης Μαρτίου, εξ αποστάσεως.
Μπορούν τα παιδιά, πριν μιλήσουμε για τα γεγονότα, να ακούσουν την αφήγηση από το παραμύθι της Ευγενίας Φακίνου, "Τα Ελληνάκια", το οποίο διαβάζουμε και στο σχολείο, κάθε χρόνο.
Μετά κάνουμε μια συζήτηση για τα γεγονότα εκείνης της εποχής, με ποιους πολεμήσαμε, ποιους ήρωες ξέρουν κ.λ.π.
Φυσικά αναφερόμαστε και στη γιορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου

Ένα εξαιρετικό βίντεο που δημιουργήθηκε και βασίζεται στα βιβλία που έχουμε στο σχολείο και θα διαβάζαμε στα παιδιά αυτές τις μέρες, 'Η πρώτη μου ιστορία, Θεόδωρος Κολοκοτρώνης" και "Η πρώτη μου ιστορία, Κωνσταντίνος Κανάρης" του Φίλιππου Μανδηλαρά.(είναι το βίντεο που αναφέρεται στη 2η αποστολή, πιο κάτω)





Έφτιαξα ένα παιχνίδι για την 25η Μαρτίου μέσα από πίνακες ζωγραφικής. Το υλικό το πήρα από το μπλογκ της αγαπημένης Τάνιας Μάνεση, όπου έχει πολλούς συνδέσμους αν θέλετε να περιηγηθείτε.



Και 2 παιχνίδια της συναδέλφου Λίνας Σαρμή

https://learningapps.org/display?v=psjisf5pj20&fbclid=IwAR2WAcNX6N4O22-BJsm1fHwm2tFEKcUPoYCqy-IQhvROCx1J3-Bz5FHMZms

https://learningapps.org/display?v=pntp1k83c20&fbclid=IwAR3O9Kj61NX0N6cJnKqUDfJg1HAryltcIAnzmib3H1QwrSQbJVmeTBobH6A

Μπορούμε να βρούμε στο διαδίκτυο υλικό πολύ. Αλλά εγώ, επειδή "τρώγομαι" εδώ και μέρες για να περνάμε δημιουργικά τις μέρες, μπήκα και σε 3ο έργο eTwinning, το οποίο δημιουργήθηκε για την παρούσα κατάσταση που βιώνουμε όλοι και από την ανάγκη των συναδέλφων να στηρίξουμε τους μικρούς μαθητές μας και τις οικογένειές τους, όσο μπορούμε.
Οι εκπαιδευτικοί θα βάζουν μια αποστολή κάθε βδομάδα, τα παιδιά θα την υλοποιούν κι ο γονείς απλώς θα βγάζετε μια φωτογραφία και θα μου τη στέλνετε ή με μέιλ ή στο messenger. Τα υπόλοιπα τα αναλαμβάνουμε εμείς. Όλο το υλικό θα μπορούν να το δουν όλοι κι έτσι θα κρατήσουμε μια επαφή για όσο διάστημα χρειαστεί, ελπίζουμε όχι πολύ! Επίσης τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να κάνουν κάτι δημιουργικό και σκεπτόμενα ότι είναι για το σχολείο τους.
Το νέο μας έργο!!!
Στη δύσκολη περίοδο που διανύουμε, λόγω της πανδημίας που ταλανίζει τη χώρα μας, δημιουργούνται ιδιαίτερες εκπαιδευτικές και μαθησιακές ανάγκες, με κυριότερη την ενεργοποίηση των μαθητών/τριών και εκτός σχολικής τάξης, το χρονικό διάστημα κατά το οποίο θα παραμείνουν κλειστά τα σχολεία. Με το έργο "Μένουμε σπίτι", εκπαιδευτικοί και μαθητές όλης της χώρας επικοινωνούν και εκφράζονται, σε μια προσπάθεια να ξεπεράσουν μαζί την κρίση που βιώνουν.

Οι 2 πρώτες αποστολές, την πρώτη ήδη την είχαμε ξεκινήσει εμείς, χωρίς να το ξέρουμε 😊
Καλή μας αρχή, ... ξανά!

Παρασκευή 20 Μαρτίου 2020

Για να μαζευτούμε λίγο ...

Αγαπημένα μας παιδιά, μας έχετε λείψει πολύ αλλά πρέπει να προσέχουμε όλοι για να γυρίσουμε στο σχολείο μας γρήγορα και δυνατοί. Όμως ας κάνουμε μερικά πράγματα και στο σπίτι, συμφωνείτε;
Λοιπόν θα δώσω οδηγίες στους γονείς σας κι εσείς βάλτε τα δυνατά σας. Άλλωστε όλοι είστε καταπληκτικοί! Τι λέμε με την κα Μαρία;;;
"οι καλύτεροι μαθητές του Γαλατσίου" 
Θα ξεκινήσουμε με κάτι εύκολο. Θα φτιάξετε μια ωραία ζωγραφιά ή κατασκευή ή θα παίξετε παιχνίδι ή βιβλίο, ό,τι τέλος πάντων κάνετε στο σπίτι αυτές τις μέρες και θα ανεβάσουν οι γονείς μια φωτογραφία ή βίντεο ή κάτι που θέλετε να πείτε ώστε να το δούμε ή να το ακούσουμε όλοι!
Μπορείτε να διαλέξετε ό,τι θέλετε και κάτι που έχετε κάνει ήδη με τους γονείς σας ή τα αδέρφια σας (είδα κάποια καταπληκτική αφίσα ...)
Όλο το υλικό θα ανέβει σε ένα padlet, ένα τοίχο δηλαδή όπου βάζουμε διάφορα πράγματα.
Οι οδηγίες για το padlet (για γονείς)
Θα συνδεθείτε στο σύνδεσμο που στέλνω με το μέιλ και ακολουθείτε τις οδηγίες των εικόνων






Εννοείται ότι αν κάποιος δυσκολεύεται, μου στέλνει τη φωτογραφία με το κείμενο που θέλει, με μέιλ και την ανεβάζω εγώ.
Επίσης, εννοείται ότι όλες οι δραστηριότητες είναι προαιρετικές και δεν έχουμε πίεση χρόνου.
Καλή συνέχεια και καλή δύναμη!

Πέμπτη 19 Μαρτίου 2020

Γράμμα στους γονείς


Αγαπητοί γονείς,
τις τελευταίες μέρες, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού και της αναστολής λειτουργίας των σχολείων, γίνεται πολύς λόγος για την εκπαίδευση εξ αποστάσεως, σύγχρονη και ασύγχρονη. Αναφέρονται, βέβαια, περισσότερο στο Λύκειο και λιγότερο στο Γυμνάσιο, ακόμα λιγότερο στο Δημοτικό και φτάνουμε στα δικά μας, στο Νηπιαγωγείο.
Αυτό που αναμφισβήτητα ισχύει είναι ότι ο δάσκαλος είναι αναντικατάστατος! Σε ΟΛΕΣ τις βαθμίδες. Καμιά πλατφόρμα, εφαρμογή, ιστοσελίδα, μέθοδος, δομή, εργαλείο δεν μπορεί να υποκαταστήσει την αλληλεπίδραση με τους μαθητές, τη συζήτηση, τη μετάδοση γνώσεων, τη διατύπωση αποριών και δυσκολιών και τη λύση τους από τον εκπαιδευτικό σε συνεργασία με τους μαθητές. Πολύ περισσότερο δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ΕΠΑΦΗ. 
Ειδικά στη δική μας βαθμίδα, το Νηπιαγωγείο, όπου η γνώση έρχεται μέσα από την "ενεργητική, βιωματική και συνεργατική μάθηση", σύμφωνα με το ΔΕΠΠΣ του Νηπιαγωγείου, το παιχνίδι, τον πειραματισμό, την προσέγγιση των θεμάτων με διάφορους τρόπους, ΠΩΣ μπορεί να μάθουμε στα παιδιά αυτά που θέλουμε, μέσα από υπολογιστές, τάμπλετ, κινητά;
Ποια τεχνολογία, όσο προηγμένη κι αν είναι, μπορεί να καταλάβει τα ερωτήματα που γενιούνται στα παιδιά, τους προβληματισμούς τους; Ποια τεχνολογία μπορεί να ενθαρρύνει τον πειραματισμό, την κριτική σκέψη, το να εκφράσει ιδέες και ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ; 
Καταλαβαίνω την αγωνία των γονιών για τις μέρες που χάνονται, για την ύλη που θα μείνει ακάλυπτη και κυρίως για τον αποσυντονισμό των μαθητών από το πρόγραμμά τους. Όμως το κυριότερο, αυτές τις μέρες, είναι να παραμείνουμε ασφαλείς και υγιείς! Και κυρίως στο ΣΠΙΤΙ.
Αυτό που ζούμε στη χώρα μας αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο είναι κάτι πρωτόγνωρο. Κανείς, σε καμία χώρα δεν είχε προετοιμαστεί για να αντιμετωπίσει αυτή την πανδημία είτε σε ιατρικό επίπεδο, είτε σε κοινωνικό, επαγγελματικό και πολύ περισσότερο σε εκπαιδευτικό. Κανείς δεν είχε προβλέψει να οργανώσει κατάλληλες υποδομές για να υποστηρίξει τον καθένα στο έργο του.
Το κράτος, το κάθε κράτος, προσπαθεί να ανταποκριθεί στα νέα και πρωτόγνωρα δεδομένα και καλά κάνει. Κι εμείς, οι εκπαιδευτικοί, για να μιλήσω για εμάς, βιώνουμε την ίδια αγωνία να ανταποκριθούμε σ' αυτά τα δεδομένα. Έχουν δημιουργηθεί στο διαδίκτυο άπειρα sites με εκπαιδευτικό υλικό και προτάσεις. Έχουν δημιουργηθεί δεκάδες ομάδες εκπαιδευτικών στα κοινωνικά δίκτυα όπου προσπαθούμε να βρούμε την κατάλληλη μέθοδο και τον κατάλληλο τρόπο για να καλύψουμε αυτό το κενό που δημιουργείται στην εκπαιδευτική διαδικασία. Φυσικά, μην ξεχνάμε ότι δεν έχουν όλοι οι εκπαιδευτικοί την ίδια εξοικείωση με την τεχνολογία και την ίδια ευχέρεια να χειριστούν τέτοιες καταστάσεις. Πολύ περισσότερο όταν δεν υπάρχει και ο κατάλληλος εξοπλισμός. 
Μην πω και για τα πρωτόγνωρα που βιώνει κι ο καθένας στο σπίτι του, που μπορεί να μην έχει δουλειά, να μην πληρώνεται, δε θέλω να πω για την ΥΓΕΙΑ, εύχομαι αυτό που είναι το κυριότερο να το έχουμε όλοι,  να μην έχει τον κατάλληλο εξοπλισμό και κυρίως όρεξη και χρόνο να ασχοληθεί και με τη δική μας, την αγωνία για την κάλυψη των κενών.
Παρόλα αυτά, προσπαθούμε να βρούμε εφικτές λύσεις για να συνεχίσουμε το έργο μας, έστω κι έτσι. Δεν είμαστε σε ΔΙΑΚΟΠΕΣ. Το πιο εύκολο θα ήταν να στέλνουμε φύλλα εργασίας, υπάρχουν άπειρα, για κάθε θέμα που θέλουμε και ν' απασχολούνται τα νήπια. Και πιθανόν να το κάνουμε. Το πιο εύκολο θα ήταν να σας παραπέμψουμε σε εκπαιδευτικά λογισμικά, βίντεο, παιχνίδια on line για να ασχοληθούν τα παιδιά. Και θα το κάνουμε. Το πιο εύκολο θα ήταν να συνδεθούμε σε μια πλατφόρμα, π.χ. messenger, και να μιλήσουμε με τα παιδιά ή να τους διαβάσουμε κάτι. Και θα το κάνουμε.
ΑΛΛΑ, αγαπητοί γονείς, μη γελιόμαστε. Καμιά τεχνολογία δε θα μπορέσει να μας φέρει κοντά με τους μαθητές μας. Δε θα μπορέσει να μας μεταφέρει όλα αυτά τα υπέροχα κι αστεία που μας λένε, αυθόρμητα κι αθώα, να μας φέρει ένα λουλούδι, να τους δώσουμε μια αγκαλιά, να γελάσουμε μαζί, να παίξουμε, ακόμα και να ...μαλώσουμε. Καμιά δε θα τους μάθει τους κανόνες και τα όρια που βάζουμε στην τάξη. Να κάθονται στην καρέκλα τους, να περιμένουν τη σειρά τους, να μαζεύουν τα πράγματά τους, να σέβονται τους υπόλοιπους.
Όλα αυτά θα είναι απλά υποκατάστατα. Και ποτέ τα υποκατάστατα δεν είναι σαν τα ΑΥΘΕΝΤΙΚΑ.
Συγγνώμη αν σας κούρασα. Εύχομαι να γυρίσουμε γρήγορα στην κανονικότητά μας με ΥΓΕΙΑ!
Μέσα από το ιστολόγιο του σχολείου μας και τη σελίδα μας στο Facebook θα ανεβάζουμε προτάσεις και δραστηριότητες για τους μικρούς μας μαθητές. Μας λείπουν πολύ!!!
Με εκτίμηση κι αγάπη,
Η νηπιαγωγός ΤΟΥΣ
Κατερίνα Γαστεράτου

Τετάρτη 18 Μαρτίου 2020

Αποκριάτικα και άλλα πολλά ...

Να σας παρουσιάσουμε και τις τελευταίες δραστηριότητές μας, στην τάξη, πριν την αναγκαστική αναστολή λειτουργίας μας λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.
Το περισσότερο διάστημα ασχοληθήκαμε, φυσικά, με τις Απόκριες. Μιλήσαμε για τις Απόκριες, τα έθιμα, τα καρναβάλια, τις βδομάδες του Τριωδίου και πώς λένε την κάθε μια, το γαϊτανάκι και πολλά άλλα. Ζωγραφίζουμε το καρναβάλι.
Διαβάσαμε τον Αρλεκίνο της Ζωρζ Σαρή
και φτιάξαμε το δικό μας με κουρελάκια

Κατασκευάσαμε και τη δική μας μάσκα Αρλεκίνου
Αντιστοιχίσαμε λέξεις αποκριάτικες
Διαβάσαμε το καρναβάλι των ζώων και κάναμε πολλές δραστηριότητες πάνω σ' αυτό. Εικόνες στη σειρά, ομαδοποιήσεις, ζωγραφική, δραματοποίηση



Μιλήσαμε για το Διόνυσο, το Θεό του γλεντιού και ανασυνθέσαμε την εικόνα του
Λύσαμε σταυρόλεξο και φτιάξαμε μάσκες
Παίξαμε το παιχνίδι "φτιάχνω τον κλόουν". Το κάθε παιδί παίρνει μια κάρτα και λέει τι έχει και τι χρειάζεται ώστε να σηκωθεί ο επόμενος μέχρι να σχηματιστεί με τη σειρά ο κλόουν
Φτιάξαμε κατασκευές για να στολίσουμε την τάξη μας

Συμπληρώσαμε φύλλο εργασίας με μπαλόνια στο χέρι του κλόουν ανάλογα με τον αριθμό που έγραφε στο ρούχο του
Ζωγραφίσαμε με στοιχεία του Μιρό, με αφορμή το ένα πρόγραμμά μας eTwinning 
Την τελευταία μέρα του Τριωδίου συμμετείχαμε σε βιωματικό πρόγραμμα με παιχνίδια και φυσικά κάναμε το πάρτυ μας με μπουφέ από τις μανούλες, χορό, παιχνίδια, γαϊτανάκι και πολλή διασκέδαση!!!
Μέσα σ' όλα αυτά είχαμε όμως και μια ενδιαφέρουσα δραστηριότητα χάρη στη μητέρα της Μαρίας μας, η οποία είναι στην υπηρεσία Μετεωρολογίας του στρατού.
Ήρθε λοιπόν στο σχολείο μας και μας ενημέρωσε με απλό τρόπο για τη Μετεωρολογία, τα σύννεφα, τους ανέμους, την ατμοσφαιρική πίεση κάνοντας παράλληλα πολλά πειράματα για να καταλάβουμε καλύτερα αυτά που μας παρουσίαζε. Στο τέλος φτιάξαμε το δικό μας ανεμόμετρο με υλικά που μας έφερε. 
Την ευχαριστούμε πολύ για την τόσο ενδιαφέρουσα παρουσίαση!!!

 Πήραμε και το δίπλωμα του Μικρού Μετεωρολόγου!!!

Γυρνώντας από την Καθαρά Δευτέρα μιλήσαμε για την Κυρά Σαρακοστή και τη ζωγραφίσαμε
Κρυπτόλεξο και λέξεις με καπάκια
Ευκαιρία για μαθηματικά και "πολλαπλασιασμό"

Προλάβαμε και λίγο από τους ζωγράφους του Μαρτίου, για το πρόγραμμά μας
τον Henri Matisse & Vincent Van Gogh
Είδαμε το βίντεο του Ματίς και φτιάξαμε κολλάζ όπως εκείνος. 
Δώσαμε τίτλο στο έργο μας.

Ζωγραφίσαμε, κόψαμε και ανασυνθέσαμε τον πίνακά του, 
Η γάτα με το κόκκινο ψάρι
Φτιάξαμε τα ηλιοτρόπια του Βαν Γκογκ
Παίξαμε παζλ στον υπολογιστή με πίνακες των ζωγράφων μας
Ήρθε όμως ο κορωνοϊός και μας έκοψε τη φόρα ...
Ας ελπίσουμε να τελειώσει γρήγορα όλο αυτό και να επανέλθουμε δριμύτεροι.
Ωστόσο κάτι θα βρούμε να κάνουμε και στο διάστημα αυτό, της παραμονής στο σπίτι...
Μείνετε συντονισμένοι στη σελίδα μας!!!


Φλεβάρης Παραμυθένιος

Το Φεβρουάριο ασχοληθήκαμε με Ποσοτικές σχέσεις (προφορική αρίθμηση, καταμέτρηση, μέτρηση, απόλυτοι αριθμοί, τακτικοί, αναγνώριση ποσοτήτων & αριθμητικών συμβόλων, αντιστοιχίσεις ποσοτήτων-αριθμών)
Βάζουμε σταγόνες στα σύννεφα, όσες λέει ο αριθμός
Σχήματα αντίστοιχα με τον αριθμό, Βρίσκουμε τα περισσότερα και λιγότερα ανά ζεύγος αριθμών, βάζουμε τους αριθμούς στη σειρά
Ρίχνουμε το ζάρι και βάζουμε κουμπιά στο χιονάνθρωπο και χιονόμπαλες στο φύλλο εργασίας
Οι δραστηριότητες από το τμήμα 1

Λύσαμε τα προβλήματα 8 και 9
Βρήκαμε τη λέξη με τον κώδικα των σημάτων Μορς
 Ζωγραφίσαμε την εικόνα, την κόψαμε σε λωρίδες και την ξανασυνθέσαμε βάζοντας τους αριθμούς στη σειρά
Παίξαμε με το bee bot. Ρίχναμε το ζάρι και οδηγούσαμε τη μελισσούλα στον κλόουν που κρατούσε τα αντίστοιχα μπαλόνια
Τέλος κάναμε μια "εισαγωγή" στον πολλαπλασιασμό με την Κυρά Σαρακοστή, βάζοντας σε κάθε πόδι (βδομάδα), 7 σχήματα για τις μέρες τις εβδομάδες. Στο τέλος τα μετρήσαμε όλα και βρήκαμε ότι είναι 49. Διαπιστώσαμε ότι 7 βδομάδες επί 7 ημέρες κάνουν 49 μέρες.
Ας ελπίσουμε να επανέλθουμε σύντομα και υγιείς!