τις τελευταίες μέρες, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού και της αναστολής λειτουργίας των σχολείων, γίνεται πολύς λόγος για την εκπαίδευση εξ αποστάσεως, σύγχρονη και ασύγχρονη. Αναφέρονται, βέβαια, περισσότερο στο Λύκειο και λιγότερο στο Γυμνάσιο, ακόμα λιγότερο στο Δημοτικό και φτάνουμε στα δικά μας, στο Νηπιαγωγείο.
Αυτό που αναμφισβήτητα ισχύει είναι ότι ο δάσκαλος είναι αναντικατάστατος! Σε ΟΛΕΣ τις βαθμίδες. Καμιά πλατφόρμα, εφαρμογή, ιστοσελίδα, μέθοδος, δομή, εργαλείο δεν μπορεί να υποκαταστήσει την αλληλεπίδραση με τους μαθητές, τη συζήτηση, τη μετάδοση γνώσεων, τη διατύπωση αποριών και δυσκολιών και τη λύση τους από τον εκπαιδευτικό σε συνεργασία με τους μαθητές. Πολύ περισσότερο δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ΕΠΑΦΗ.
Ειδικά στη δική μας βαθμίδα, το Νηπιαγωγείο, όπου η γνώση έρχεται μέσα από την "ενεργητική, βιωματική και συνεργατική μάθηση", σύμφωνα με το ΔΕΠΠΣ του Νηπιαγωγείου, το παιχνίδι, τον πειραματισμό, την προσέγγιση των θεμάτων με διάφορους τρόπους, ΠΩΣ μπορεί να μάθουμε στα παιδιά αυτά που θέλουμε, μέσα από υπολογιστές, τάμπλετ, κινητά;
Ποια τεχνολογία, όσο προηγμένη κι αν είναι, μπορεί να καταλάβει τα ερωτήματα που γενιούνται στα παιδιά, τους προβληματισμούς τους; Ποια τεχνολογία μπορεί να ενθαρρύνει τον πειραματισμό, την κριτική σκέψη, το να εκφράσει ιδέες και ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ;
Καταλαβαίνω την αγωνία των γονιών για τις μέρες που χάνονται, για την ύλη που θα μείνει ακάλυπτη και κυρίως για τον αποσυντονισμό των μαθητών από το πρόγραμμά τους. Όμως το κυριότερο, αυτές τις μέρες, είναι να παραμείνουμε ασφαλείς και υγιείς! Και κυρίως στο ΣΠΙΤΙ.
Αυτό που ζούμε στη χώρα μας αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο είναι κάτι πρωτόγνωρο. Κανείς, σε καμία χώρα δεν είχε προετοιμαστεί για να αντιμετωπίσει αυτή την πανδημία είτε σε ιατρικό επίπεδο, είτε σε κοινωνικό, επαγγελματικό και πολύ περισσότερο σε εκπαιδευτικό. Κανείς δεν είχε προβλέψει να οργανώσει κατάλληλες υποδομές για να υποστηρίξει τον καθένα στο έργο του.
Το κράτος, το κάθε κράτος, προσπαθεί να ανταποκριθεί στα νέα και πρωτόγνωρα δεδομένα και καλά κάνει. Κι εμείς, οι εκπαιδευτικοί, για να μιλήσω για εμάς, βιώνουμε την ίδια αγωνία να ανταποκριθούμε σ' αυτά τα δεδομένα. Έχουν δημιουργηθεί στο διαδίκτυο άπειρα sites με εκπαιδευτικό υλικό και προτάσεις. Έχουν δημιουργηθεί δεκάδες ομάδες εκπαιδευτικών στα κοινωνικά δίκτυα όπου προσπαθούμε να βρούμε την κατάλληλη μέθοδο και τον κατάλληλο τρόπο για να καλύψουμε αυτό το κενό που δημιουργείται στην εκπαιδευτική διαδικασία. Φυσικά, μην ξεχνάμε ότι δεν έχουν όλοι οι εκπαιδευτικοί την ίδια εξοικείωση με την τεχνολογία και την ίδια ευχέρεια να χειριστούν τέτοιες καταστάσεις. Πολύ περισσότερο όταν δεν υπάρχει και ο κατάλληλος εξοπλισμός.
Μην πω και για τα πρωτόγνωρα που βιώνει κι ο καθένας στο σπίτι του, που μπορεί να μην έχει δουλειά, να μην πληρώνεται, δε θέλω να πω για την ΥΓΕΙΑ, εύχομαι αυτό που είναι το κυριότερο να το έχουμε όλοι, να μην έχει τον κατάλληλο εξοπλισμό και κυρίως όρεξη και χρόνο να ασχοληθεί και με τη δική μας, την αγωνία για την κάλυψη των κενών.
Παρόλα αυτά, προσπαθούμε να βρούμε εφικτές λύσεις για να συνεχίσουμε το έργο μας, έστω κι έτσι. Δεν είμαστε σε ΔΙΑΚΟΠΕΣ. Το πιο εύκολο θα ήταν να στέλνουμε φύλλα εργασίας, υπάρχουν άπειρα, για κάθε θέμα που θέλουμε και ν' απασχολούνται τα νήπια. Και πιθανόν να το κάνουμε. Το πιο εύκολο θα ήταν να σας παραπέμψουμε σε εκπαιδευτικά λογισμικά, βίντεο, παιχνίδια on line για να ασχοληθούν τα παιδιά. Και θα το κάνουμε. Το πιο εύκολο θα ήταν να συνδεθούμε σε μια πλατφόρμα, π.χ. messenger, και να μιλήσουμε με τα παιδιά ή να τους διαβάσουμε κάτι. Και θα το κάνουμε.
ΑΛΛΑ, αγαπητοί γονείς, μη γελιόμαστε. Καμιά τεχνολογία δε θα μπορέσει να μας φέρει κοντά με τους μαθητές μας. Δε θα μπορέσει να μας μεταφέρει όλα αυτά τα υπέροχα κι αστεία που μας λένε, αυθόρμητα κι αθώα, να μας φέρει ένα λουλούδι, να τους δώσουμε μια αγκαλιά, να γελάσουμε μαζί, να παίξουμε, ακόμα και να ...μαλώσουμε. Καμιά δε θα τους μάθει τους κανόνες και τα όρια που βάζουμε στην τάξη. Να κάθονται στην καρέκλα τους, να περιμένουν τη σειρά τους, να μαζεύουν τα πράγματά τους, να σέβονται τους υπόλοιπους.
Όλα αυτά θα είναι απλά υποκατάστατα. Και ποτέ τα υποκατάστατα δεν είναι σαν τα ΑΥΘΕΝΤΙΚΑ.
Συγγνώμη αν σας κούρασα. Εύχομαι να γυρίσουμε γρήγορα στην κανονικότητά μας με ΥΓΕΙΑ!
Μέσα από το
ιστολόγιο του σχολείου μας και τη
σελίδα μας στο Facebook θα ανεβάζουμε προτάσεις και δραστηριότητες για τους μικρούς μας μαθητές. Μας λείπουν πολύ!!!
Με εκτίμηση κι αγάπη,
Η νηπιαγωγός ΤΟΥΣ
Κατερίνα Γαστεράτου