Σελίδες

Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2020

Η 28η Οκτωβρίου στο σχολείο μας

 Γιορτάζουμε όπως κάθε χρόνο την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940 με πολλές και διαφορετικές δραστηριότητες. Μαθαίνουμε για τη σημαία μας και την ξεχωρίζουμε από άλλες σημαίες.

Συμπληρώνουμε φύλλα εργασίας
Διαβάσαμε το βιβλίο, "Η Φάλαινα που τρώει τον πόλεμο" και ζωγραφίσαμε τη δική μας φάλαινα που τρώει πράγματα που δε μας αρέσουν.
Ξεχωρίζουμε τις συλλαβές ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ Ή ΘΑΝΑΤΟΣ στις λωρίδες της σημαίας μας
Φτιάχνουμε το σήμα της Ειρήνης γιατί δεν ξεχνάμε πώς ο πόλεμος δεν είναι κάτι καλό αλλά δυστυχώς μερικές φορές απαραίτητος.
Συζητήσαμε για τον πόλεμο και την ειρήνη και βρίσκουμε τις διαφορές
Περπατάμε στο βουνό για τον πόλεμο και βρίσκουμε τη λέξη ΟΧΙ.
Μαθαίνουμε το ορθογώνιο, το σχηματίζουμε σε ρύζι και με τουβλάκια και ξεχωρίζουμε τα ορθογώνια από τα άλλα σχήματα

Ξεχωρίζουμε και ομαδοποιούμε τις σημαίες με διαφορετικά κριτήρια, χρώματα, γραμμές, σχήματα κ.λ.π. Ζωγραφίζουμε ο καθένας τη δική του σημαία και τις ενώνουμε για να φτιάξουμε τη σημαία της τάξης μας.

Παρατηρούμε και συζητάμε για τον πίνακα του Πικάσο, Γκουέρνικα, τον ανασυνθέτουμε, τον αναπαριστούμε και του δίνουμε άλλο τίτλο



Φυσικά, έγινε και η γιορτή μας με όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα.
Και του χρόνου, ελπίζουμε, καλύτερα!




Κυριακή 25 Οκτωβρίου 2020

Το Φθινόπωρό μας

 

Ομαδική εργασία για το Φθινόπωρο

Τον Οκτώβριο συνεχίσαμε δραστηριότητες σχετικές με το όνομά μας, το αρχικό μας, συλλαβές και προτάσεις. Σχηματίσαμε το αρχικό μας με σύρμα πίπας και το κάναμε ανθρωπάκι.

Βρήκαμε το όνομά μας μέσα στην πρόταση
"μαγειρέψαμε" τα ονόματα, τα ανακατέψαμε και τα ξαναβρήκαμε

Βρίσκουμε και χρωματίζουμε το αρχικό μας
Μάθαμε για τον τρύγο με τον αγαπημένο μας, κο Γιώργο
Ασχοληθήκαμε με το φθινόπωρο, τη λέξη, τα χαρακτηριστικά του και το ζωγραφίσαμε

Διαβάσαμε το βιβλίο, "Η Ζουζού και η μελαγχολία του φθινοπώρου" και παίξαμε την ιστορία
Παίξαμε και συμπληρώσαμε φύλλα εργασίας για το φθινόπωρο στη γλώσσα και στα μαθηματικά
Ομαδοποιήσεις 
Γράμματα και χωρικές έννοιες

Συνθέσαμε με φύλλα και καρπούς εικόνες
Ζωγραφίσαμε πρόσωπα όπως ο καλλιτέχνης Αρτσιμπόλντο
Συνεχίζουμε το πρόγραμμά μας στο eTwinning κι ετοιμαζόμαστε για την εθνική μας γιορτή!...





Τετάρτη 14 Οκτωβρίου 2020

Code week & Let's play every day

 Η πρώτη μας δραστηριότητα για την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κώδικα ολοκληρώθηκε με επιτυχία. Η δραστηριότητα είχε σχεδιαστεί από τις συναδέλφους Έφη Ταραλάϊκου και Ευγενία Τσακίρη, τις ευχαριστούμε πολύ, κι είναι κοινή για όλη την ομάδα των σχολείων που συμμετέχουν στο έργο μας eTwinning, Let's play every day.

Δημιουργήθηκαν αινίγματα για κάποια αγαπημένα παιχνίδια. Φτιάξαμε κάρτες με τα αινίγματα και τα παιδιά τραβούσαν μια κάρτα, τους έλεγα το αίνιγμα και έβρισκαν το παιχνίδι που αναφερόταν σε αυτό. 


Μετά έπρεπε να οδηγήσουν το bee bot στην εικόνα του παιχνιδιού.


Τα παιδιά τα κατάφεραν πολύ καλά και πήραν και το πιστοποιητικό τους!!!

Όλη η προσπάθειά μας στο βίντεο που ακολουθεί
Συγχαρητήρια στα παιδιά και ετοιμαζόμαστε για τη δεύτερη δραστηριότητά μας, Codally activities!


Πέμπτη 8 Οκτωβρίου 2020

Εβδομάδα Κώδικα

 


Συμμετέχουμε και φέτος στην Εβδομάδα Κώδικα, σε κοινή δραστηριότητα με τους υπόλοιπους συνεργάτες του προγράμματός μας, eTwinning, Let's play every day.

Περισσότερα για την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κώδικα μπορείτε να διαβάσετε εδώ

Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Προγραμματισμού είναι μια πρωτοβουλία βάσης που έχει ως στόχο να κάνει τον προγραμματισμό και τον ψηφιακό γραμματισμό προσιτό σε όλους, με διασκεδαστικό και ενδιαφέροντα τρόπο.

Έχουν φτιαχτεί κάρτες με γρίφους που αντιστοιχούν σε 5 παιδικά παιχνίδια. Τα 5 παιδικά παιχνίδια ή οι εικόνες των παιχνιδιών έχουν τοποθετηθεί σε ένα τετράγωνο χαλί. Το παιδί επιλέγει μια κάρτα, ακούει το γρίφο, το λύνει και έπειτα πρέπει να οδηγήσει το ρομπότ μέχρι να φτάσει στο συγκεκριμένο παιχνίδι για να το παραλάβει και να παίξει μαζί του.

κωδικός δραστηριότητας : cw20-3fO71


Συμμετέχουμε επίσης και σε δεύτερη δραστηριότητα με μια πανελλαδική ομάδα εκπαιδευτικών όπου οι μαθητές θα εμπλακούν σε απλές δραστηριότητες προγραμματισμού με ή χωρίς κιτ ρομποτικής και θα καλλιεργήσουν τη φαντασία τους και τη δημιουργικότητά τους με δράσεις κώδικα.



κωδικός δραστηριότητας :  cw20-z6QRp

Οι δραστηριότητες θα πραγματοποιηθούν από 12 έως 23 Οκτωβρίου.

Τρίτη 6 Οκτωβρίου 2020

Ας παίξουμε, λοιπόν!!!

 Το ολοήμερο τμήμα μας θα συμμετέχει για 5η χρονιά σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα eTwinning, μαζί με άλλα 22 σχολεία από την Ελλάδα, 1 από την Κύπρο, 1 από τη Σερβία, 1 από τη Σλοβακία, 1 από την Τουρκία και 1 από την Πολωνία. Το πρόγραμμα, το οποίο θα διαρκέσει όλη τη χρονιά, έλαβε το τίτλο μετά από ψηφοφορία των πρώτων συνεργατών, "Let's play every day"


Βασικοί στόχοι του έργου είναι τα παιδιά να συνειδητοποιήσουν την αξία και διαχρονικότητα του παιχνιδιού καθώς και τη σημασία του για την σωματική και ψυχική τους υγεία. Να απολαύσουν και να ψυχαγωγηθούν παίζοντας, να επικοινωνήσουν, να αλληλεπιδράσουν και να συνεργαστούν με τα παιδιά των συνεργαζόμενων σχολείων και χωρών.

Το παιχνίδι είναι ένας τρόπος μάθησης και ανάπτυξης της προσωπικότητας των παιδιών που αλληλεπιδρούν με τους γύρω τους, αντιλαμβάνονται τον κόσμο, εκφράζουν ιδέες και σκέψεις αναπτύσσοντας τη δημιουργικότητα και την αυτονομία τους. Η αξία του παιχνιδιού στην εκπαιδευτική διαδικασία είναι μοναδική καθώς οδηγεί τα παιδιά να μάθουν, μέσω της πρακτικής, με διασκεδαστικό και δημιουργικό τρόπο. Μέσω αυτού του προγράμματος στα παιχνίδια οι μαθητές μας θα ενισχύσουν την κοινωνική τους αλληλεπίδραση, την έκφραση, την επικοινωνία, θα αποκτήσουν νέες εμπειρίες, δεξιότητες και γνώσεις. Θα συνεργαστούν μέσω ΤΠΕ για να παράγουν συνεργατικά προϊόντα με παιχνίδια και κοινωνικο-συναισθηματικές δραστηριότητες καλλιεργώντας δεξιότητες και αξίες που είναι διαχρονικές και απαραίτητες για τον εαυτό τους και την κοινωνία του 21ου αιώνα.

Το χρονοδιάγραμμα του έργου μας

Σεπτέμβριος: Γνωριμία των εκπαιδευτικών, σχολείων, χωρών, παιδιών

Οκτώβριος: Μασκότ και λογότυπο, παιχνίδια γνωριμίας, παρουσίαση του αγαπημένου παιχνιδιού

Νοέμβριος: Γνωριμία με τον υπολογιστή, ασφάλεια στο διαδίκτυο, παιχνίδια εντός τάξης

Δεκέμβριος: Επιτραπέζια παιχνίδια που κατασκευάζουμε σχετικά με τα Χριστούγεννα

Ιανουάριος: Online παιχνίδια που δημιουργούμε εμείς και online συνεργατικά παιχνίδια

Φεβρουάριος: Αποκριάτικα παιχνίδια και παιχνίδια από άλλες χώρες και πολιτισμούς

Μάρτιος: Εμπλοκή γονέων, τι έπαιζαν μικροί

Απρίλιος: Παιχνίδια στην αυλή

Μάιος: Το παιχνίδι μέσα από την Τέχνη, αξιολόγηση του έργου

Ιούνιος: Διάχυση του προγράμματος

Τα αναμενόμενα αποτελέσματα είναι η δημιουργία συνεργατικής ιστορίας, συνεργατικών παιχνιδιών και η δημιουργία ηλεκτρονικού βιβλίου για τα παιχνίδια.

Έγινε μια πρώτη ενημέρωση των γονέων στην ομαδική μας συγκέντρωση, στην αρχή της χρονιάς και δόθηκε ενημερωτική επιστολή μετέπειτα.

 Η γνωστοποίηση της πορείας του έργου μας θα γίνεται μέσα από τα ιστολόγια του σχολείου μας (http://15nipgal.blogspot.com/ & https://blogs.sch.gr/15nipgalats/) και της σελίδας μας στο facebook

Ήδη οι συνάδελφοι έχουμε αναρτήσει φωτογραφίες και βίντεο από τις χώρες μας, τις πόλεις μας, τα σχολεία μας, τις τάξεις μας και τις εκπαιδευτικούς στη σελίδα του έργου στο twinspace. 

Το δικό μας υλικό

Έχουν γίνει οι πρώτες διαδικτυακές συναντήσεις με τις συναδέλφους των υπόλοιπων σχολείων για να συζητήσουμε ζητήματα σχετικά με το πρόγραμμα κι αποφασίσαμε να χωριστούμε σε ομάδες προκειμένου να ετοιμάσουμε το λογότυπο και τη μασκότ του έργου μας. 

Ξεκινήσαμε με τα παιδιά, συζητώντας για τα αγαπημένα τους παιχνίδια και μετά τα ζωγραφίσαμε.

Παρακολουθήσαμε στον υπολογιστή τις φωτογραφίες και τα βίντεο των άλλων σχολείων για να τα γνωρίσουμε.


Κάθε σχολείο ανέλαβε ένα κομμάτι του λογότυπου κι εμείς έχουμε το ένα Ε από τον τίτλο. Τα παιδιά είπαν πολλές ιδέες και κάναμε δοκιμές.

Αποφασίσαμε να ψηφίσουμε ανάμεσα στα 3 Ε και υπερψηφίστηκε το Ε με τα κομμάτια από τα παζλ.
Το επόμενο βήμα μας είναι η συνεργασία μας με το 15ο Νηπιαγωγείο Πατρών για να ετοιμάσουμε την πρότασή μας για τη μασκότ του έργου.
Καλή μας αρχή και ... μείνετε συντονισμένοι 😊


Πέμπτη 1 Οκτωβρίου 2020

Ο πρώτος μας μήνας

 Ξεκινήσαμε με πολύ όρεξη και χαρά και πάντα, με την ίδια δυνατή ομάδα εκπαιδευτκών αλλά και με τα παλιά και καινούργια, καταπληκτικά παιδάκια μας!

Οι πρώτες μέρες, όπως είναι φυσικό, αφιερώνονται σε παιχνίδια γνωριμίας, σε εκπαίδευση για τις ρουτίνες της ημέρας, σε κανόνες και φέτος, εννοείται, δώσαμε ιδιαίτερη έμφαση στην υγιεινή και την καθαριότητα αλλά και τη χρήση μάσκας. Μερικά στιγμιότυπα του Σεπτεμβρίου ...

Η τάξη μας

Χαιρετάμε με νέους τρόπους


Παίζουμε στην αυλή και στην τάξη


Μαθαίνουμε τα βασικά χρώματα, τα συμπληρωματικά και τις αναμίξεις των χρωμάτων. Διαβάσαμε το παραμύθι, "Τα μαγικά χρώματα" της Σοφίας Ζαραμπούκα
Κάναμε την πρώτη μας ζωγραφιά
Φτιάξαμε την παλαμοκαρδιά της φιλίας
Συμφωνήσαμε και υπογράψαμε τους κανόνες της τάξης μας
Διαβάσαμε το βιβλίο του Φίλππου Μανδηλαρά για την πανδημία, "Το Μόλεμα" και ζωγραφίσαμε τη δική μας φάρμα
Μαθαίνουμε να πλένουμε σωστά τα χέρια μας
Ζωγραφίζουμε τα μικρόβια
Βάζουμε στο δέντρο της τάξης μας το φύλλο με το όνομά μας
Βρίσκουμε τις μέρες της εβδομάδας
Ανακατεύουμε τα ονόματα και τα ξαναβρίσκουμε
Ξεχωρίζουμε το αρχικό μας γράμμα και βάζουμε τα ονόματά μας

Φτιάχνουμε το αρχικό μας με διάφορα αντικείμενα
Αρχίσαμε να μπαίνουμε και στο πνεύμα της ρομποτικής και του προγραμματισμού με την αγαπημένη μας μελισσούλα. Ρίχνουμε το ζάρι των χρωμάτων κι οδηγούμε το beebot στο αντίστοιχο χρώμα.
Τα καλύτερα έρχονται! Καλή μας χρονιά!!!