Σελίδες

Σάββατο 3 Μαρτίου 2012

Γιορτές στο νηπιαγωγείο;


Έχουμε μπει πια στην άνοιξη, την πιο όμορφη και χρωματιστή εποχή του χρόνου.
Εποχή που αλλάζει τη διάθεσή μας και μας κάνει πιο χαρούμενους και δραστήριους. Εποχή που κατακλύζεται από γιορτές διαφόρων θεματικών, εθνικές, θρησκευτικές, κοινωνικές. Όταν όλος ο κόσμος ασχολείται μ’ αυτές, έχουμε αργίες,  συζητάμε με γνωστούς τι θα κάνουμε εκείνες τις μέρες, τα παιδιά θα τα αφήσουμε απέξω;
Τα παιδιά, περισσότερο απ’ τους μεγάλους, έχουν ανάγκη να βιώσουν τις γιορτές όλων των ειδών. Μέσα στις ανάγκες των παιδιών, τις βιολογικές και τις ψυχολογικές, βρίσκονται αυτές της χαράς, της κίνησης και της έκφρασης. Τα συναισθήματα που νιώθει κατά την ψυχαγωγία οδηγούν στην απόκτηση αυτοπεποίθησης, αυτογνωσίας, αισιοδοξίας και πνεύματος συνεργασίας. Ειδικά στα πρώτα χρόνια του παιδιού, στη δική μας δηλαδή βαθμίδα εκπαίδευσης, προκειμένου να πετύχει η αγωγή, χρησιμοποιούμε μεθόδους που στηρίζονται κυρίως στο παιχνίδι και στη διασκέδαση. Ένα είδος παιχνιδιού είναι και οι γιορτές που οργανώνονται στο νηπιαγωγείο κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους. Αυτές οδηγούν στην καλλιέργεια και τη διαμόρφωση του ψυχοσυναισθηματικού κόσμου των νηπίων, στην κοινωνικοποίησή τους καθώς και στην απόκτηση γνώσεων.
Ό,τι ζει το παιδί στο νηπιαγωγείο το καταγράφει σαν γνώση, πείρα και βαθύ βίωμα, άρα ο νηπιαγωγός μπορεί να εκμεταλλευτεί τη διοργάνωση γιορτών για να μεταδώσει τις πρώτες γνωστικές εμπειρίες στα νήπια. Πρωταρχικός στόχος μιας γιορτής είναι η ψυχαγωγία, όμως εξίσου σημαντικός είναι και η καλλιέργεια ηθικών αξιών του γνωστού εθνικοθρησκευτικού σχήματος. Με τις ποικίλες καταστάσεις που δημιουργεί μια γιορτή προσφέρεται στο παιδί η δυνατότητα αφομοίωσης, με ψυχαγωγικό τρόπο, νοημάτων σοβαρών, καθώς και η υιοθέτηση απόψεων και στάσεων απέναντι στη θρησκεία, την ιστορία, την παράδοση, αξίες πολύ σημαντικές, ειδικά στην εποχή μας που χαρακτηρίζεται από τάσεις φυγής και απομόνωσης.
Ας προσπαθήσουμε λοιπόν να τα μεταδώσουμε όλα αυτά στα παιδιά και να τα βοηθήσουμε να ανακαλύψουν και να κατανοήσουν τον κόσμο που τα περιβάλλει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.