Σελίδες

Δευτέρα 23 Οκτωβρίου 2017

Τέχνη, τέχνη είσαι εδώ;

Φέτος το ολοήμερο τμήμα θα συμμετέχει σε δύο προγράμματα eTwinning. Το ένα πρόγραμμα είναι μεταξύ 16 σχολείων της Ελλάδας, με τίτλο "Τα Χριστούγεννα της καρδιάς μας" .
Το δεύτερο πρόγραμμα έχει τίτλο "Τέχνη, τέχνη είσαι εδώ;"

και θα υλοποιηθεί με άλλα 19 νηπιαγωγεία σε Ελλάδα και Κύπρο: 2ο Ν/γείο Γαργαλιάνων, 1ο Ν/γείο Κέρκυρας, 15ο Ν/γείο Πατρών, 5ο Ν/γείο Ευόσμου, 1ο Ν/γείο Ωραιοκάστρου, 1ο & 2ο Ν/γείο Χρυσούπολης, 1ο Ν/γείο Προσοτσάνης, Ν/γείο Χαιρώνειας, Ν/γείο Όσσας, 3ο Ν/γείο Γιάννουλης, 6ο Ν/γείο Κατερίνης, Ν/γείο Λεβαίας, Ν/γείο Σκοτίνας, 26ο Ν/γείο Καλαμάτας, Ν/γείο Νεοχωρούδας, 29ο Ν/γείο Σερρών, 10ο Ν/γείο Τρίπολης, 6ο Ν/γείο Αγλαντζιάς(Κύπρος)


Με το πρόγραμμα αυτό έχουμε σκοπό να προσεγγίσουμε διάφορα είδη τέχνης σε τάξεις νηπιαγωγείων. Θα γνωρίσουμε την Αρχιτεκτονική, τη Γλυπτική, το Θέατρο, τη Μουσική και το Χορό, τη Ζωγραφική, το Σκίτσο, τον Κινηματογράφο, την Ποίηση και τη Φωτογραφία. 
Στο τέλος του προγράμματος αυτού στοχεύουμε στη δωρεά ομαδικών έργων τέχνης φτιαγμένα από παιδιά νηπιαγωγείου σε ιδρύματα των κοινοτήτων μας, όπως νοσοκομεία, παιδοχειρουργικές κλινικές, φυλακές κλπ.
Στόχοι του προγράμματος
1. Καλλιέργεια δημιουργικότητας
2. Ανάπτυξη εμπιστοσύνης
3. Επίλυσης προβλημάτων
4. Επιμονή
5. Συγκέντρωση
6. Μη λεκτική επικοινωνία
7. Εποικοδομητική κριτική
8. Συνεργασία
9. Δέσμευση
10. Επαγρύπνηση
Επιπλέον μέσα από το πρόγραμμα εθελοντικής δωρεάς, επιθυμία μας είναι να καλλιεργήσουμε :
- Την αποτελεσματικότητα, καθώς όταν δίνουμε σημασία στους άλλους κι όχι μόνο στον εαυτό μας, γινόμαστε αποτελεσματικοί και στην ίδια μας τη ζωή,
- Το κοινωνικό πνεύμα και την αλληλοϋποστήριξη,
- τη θετική αυτό-εικόνα,
- την ενσυναίσθηση,
- το σεβασμό στις αξίες και στη θέση κάθε πολίτη,
- τον υγιή ανταγωνσμό και την κοινωνική εξέλιξη,
- την κοινωνική υπευθυνότητα και τον εποικοδομητικό διάλογο για το τι μπορούν να κάνουν τα παιδιά για να κάνουν καλύτερο τον κόσμο. 
Διαδικασία της εργασίας
Το συγκεκριμένο πρόγραμμα στοχεύει στην προσέγγιση διαφόρων μορφών τέχνης μέσα σε τάξεις νηπιαγωγείων. Συγκεκριμένα
Ξεκινάμε το Σεπτέμβρη με Αρχιτεκτονική , τον Οκτώβρη με Γλυπτική, το Νοέμβριο με Θέατρο, το Δεκέμβριο με θέατρο, τον Ιανούαριο με Ζωγραφική και τεχνικές ζωγραφικής, το Φεβρουάριο με χορό και μουσική, το Μάρτιο με ποίηση και τον Απρίλιο με Φωτογραφία και Σκίτσο. Το Μάιο κάθε σχολείο θα πρέπει να παρουσιάσει το πρόγραμμα του στην κοινότητα του και στα σχολεία της περιοχής του.
Τον Ιούνιο θα φροντίσουμε για την ταυτόχρονη, ει δυνατόν, δωρεά σε δημόσια ιδρύματα της εκάστοτε κοινότητας.
Κάθε μήνα, κάθε συνεργαζόμενο σχολείο, θα έχει την υποχρέωση να παρουσιάζει το έργο του με ένα βιντεο ή powerpoint ή στην ιστοσελίδα του σχολείου του.
Επίσης κάθε συνεργάτης οφείλει να τηρεί μηνιαίο ημερολόγιο, ώστε να μπορεί να ανατρέξει σε αυτό, όποτε χρειαστεί.
Το twinspace ή το Skype θα είναι ο χώρος επικοινωνίας των σχολείων, δασκάλων και μαθητών, και θα γίνει χρήση των εργαλείων web.
Αναμενόμενα αποτελέσματα
Αντικειμενικός μας στόχος τίθεται η ταυτόχρονη δωρεά έργων τέχνης σε δημόσια ιδρύματα των εκάστοτε κοινοτήτων, όπου ανήκει κάθε σχολείο που συμετέχει στο πρόγραμμα. Αυτός είναι και ο λόγος που δημιουργείται αυτό το πρόγραμμα και κάνουμε πρόσκληση - έκκληση σε σχολεία που ενδιαφέρονται.
Στο τέλος της σχολικής χρονιάς θα υπάρξει παρουσίαση και έκθεση των έργων τέχνης στους γονείς της κοινότητας καθώς και σε παιδιά σχολείων γειτονικών.
Έγινε γνωριμία μεταξύ των σχολείων και ήδη ξεκινήσαμε τον Οκτώβρη την ενασχόλησή μας με την Αρχιτεκτονική. Μιλήσαμε για την Αρχιτεκτονική και φτιάξαμε πύργους με υλικά που υπάρχουν στην τάξη μας. "Ανεβάζουμε" τις φωτογραφίες μας στη σελίδα του προγράμματος, βλέπουμε τους πύργους των άλλων σχολείων, τους σχολιάζουμε και θα γίνει ηλεκτρονική ψηφοφορία μεταξύ των κατασκευών.
Να σας δείξουμε τη δική μας προσπάθεια με πολλές δοκιμές, χτίζαμε, γκρεμίζαμε μέχρι να αποφασίσουμε ποιον πύργο θα δείξουμε στους φίλους μας.







 ο πύργος μας είχε ύψος 2,10μ.



Μερικοί απ' τους πύργους των φίλων μας

Απ' το ιστολόγιο του σχολείου μας θα ενημερώνεστε για την πορεία του προγράμματός μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.