Σελίδες

Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2019

Παραμυθένια μαθηματικά (STEM)

Το νηπιαγωγείο μας, λόγω του ότι συμμετείχε τρία χρόνια σε προγράμματα ευρωπαϊκά κι έχει λάβει ετικέτες ποιότητας, εθνικές και ευρωπαϊκές,  κρίθηκε σχολείο eTwinning πέρσι και λάβαμε υλικό, σημαία και πλακέτα γι' αυτή τη διάκρισή μας. Παράλληλα μπήκαμε στον πίνακα ωφελούμενων σχολείων στη δράση STEM 2.0
Αυτό σημαίνει ότι θα λάβουμε εξοπλισμό ρομποτικής με σκοπό την αξιοποίησή του σε ανάλογο πρόγραμμα. Στα πλαίσια αυτά, ιδρύσαμε έργο, με συνεργάτη το 15ο Νηπιαγωγείο Πατρών, με θέμα "Παραμυθένια Μαθηματικά / Fairytale Mathematics (STEM)"  Το συγκεκριμένο πρόγραμμα αποσκοπεί στην προσέγγιση των Μαθηματικών του Νηπιαγωγείου μέσα από γνωστά ή μη παραμύθια και μύθους με αξιοποίηση του εξοπλισμού kids first coding-robotics ή με ανεξάρτητες δραστηριότητες. Παράλληλα, ενθαρρύνεται η επικοινωνία, συνεργασία και αλληλεπίδραση με άλλα σχολεία της Ευρώπης. Στο πρόγραμμα συμμετέχουν 10 Νηπιαγωγεία από Ελλάδα και Σερβία. 
Σκοπός του προγράμματος των Μαθηματικών για το Νηπιαγωγείο είναι να επεξεργάζονται και να αξιοποιούν νέα δεδομένα, να συγκρίνουν και να μετασχηματίζουν απλές σχέσεις και διαδικασίες με τη δοκιμή και τον έλεγχο. Να ενδιαφέρονται να επινοούν και να επιλύουν προβλήματα και να αξιοποιούν τη σύγχρονη τεχνολογία. Κατά τη διαδικασία επίλυσης προβλημάτων, ομαδικά και ατομικά, τα παιδιά αναπτύσσουν ειδικές ικανότητες όπως να συγκρίνουν και να συσχετίζουν αντικείμενα, να αντιλαμβάνονται κάποιες ιδιότητες, σχέσεις και συνδυασμούς και τέλος να μετρούν και να αναγνωρίζουν απλά σχήματα στο περιβάλλον. 
Στόχοι:
  •       να προβληματίζονται και να ερευνούν ποικίλες καταστάσεις, να στηρίζονται σε προηγούμενες γνώσεις και εμπειρίες, να κάνουν απλές υποθέσεις και να καταλήγουν σε σχετικά συμπεράσματα
  •          να διαχειρίζονται και να χρησιμοποιούν υλικά, μέσα και καταστάσεις που συνδέονται με την καθημερινή ζωή
  •          να αξιοποιούν τις δυνατότητες για αριθμητικές εφαρμογές μέσα στα όρια των δυνατοτήτων τους
  •          να οικοδομούν σταδιακά την έννοια των αριθμών
  •          να «ερμηνεύουν» γενικά στοιχεία του κόσμου που τα περιβάλλει μέσα από διαδικασίες παρατήρησης και περιγραφής, σύγκρισης, ταξινόμησης, αντιστοίχισης, σειροθέτησης, και συμβολικής αναπαράστασης
  •          να οργανώνουν και να επεκτείνουν τις γνώσεις τους σχετικά με τους αριθμούς
  •          να «εκτελούν» απλές μαθηματικές πράξεις
  •          να μετρούν χρησιμοποιώντας αυθαίρετες ή συμβατικές μονάδες μέτρησης
  •          να κατανοούν απλές χωροχρονικές σχέσεις
Οι στόχοι του προγράμματος θα υλοποιηθούν μέσα από γνωστά ή μη παραμύθια, μέσω εξοπλισμού STEM 2.0 ή με άλλες δραστηριότητες. Συνεργάτης στις ανακαλύψεις μας ο ντετέκτιβ Μύθης με βοηθό το ρομποτάκι του.

Χρονοδιάγραμμα
Νοέμβριος 2019: Γνωριμία εταίρων, γνωριμία με υπολογιστή, ασφάλεια στο διαδίκτυο
Δεκέμβριος 2019: Έννοιες χώρου (τοποθετήσεις, προσανατολισμός, διαδρομές, τοπολογικές σχέσεις, στερεά & επίπεδα σχήματα)
Ιανουάριος 2020: Ποιοτικές σχέσεις (ομαδοποιήσεις, ταξινομήσεις, ποιοτικές διατάξεις, διαδοχή, αντιστοιχίσεις, διάταξη ποσοτήτων)
Φεβρουάριος 2020: Ποσοτικές σχέσεις (προφορική αρίθμηση, καταμέτρηση, μέτρηση, απόλυτοι αριθμοί, τακτικοί, αναγνώριση ποσοτήτων & αριθμητικών συμβόλων, αντιστοιχίσεις ποσοτήτων-αριθμών)
Μάρτιος 2020: Μεγέθη και μετρήσεις (χώρου, χρόνου, όγκου, βάρους)
Απρίλιος 2020: Συνεργατική ιστορία με μαθηματικές έννοιες
Μάιος 2020: Συνεργατική ζωγραφική για εικονογράφηση ιστορίας, παρουσίαση, αξιολόγηση

Αναμενόμενα αποτελέσματα
Κάθε μήνα οι εταίροι θα αναρτούν τις σχετικές δραστηριότητες στο twinspace για ενημέρωση και σχολιασμό των υπολοίπων. Επίσης ο κάθε συνεργάτης θα είναι ελεύθερος να επιλέξει ένα ή περισσότερα παραμύθια, όποια αυτός επιθυμεί. Ενδεικτικά παραμύθια: τα 3 γουρουνάκια, η Χιονάτη και οι 7 νάνοι, τα 7 κατσικάκια, Κοκκινοσκουφίτσα, Σταχτοπούτα, μύθοι Αισώπου, παραδοσιακά παραμύθια κ.ά. Τα αναμενόμενα αποτελέσματα θα είναι η δημιουργία συνεργατικής ιστορίας με μαθηματικές έννοιες και εικονογράφηση με συνεργατικές ζωγραφικές.
Ήδη έχουμε ξεκινήσει με τους συνεργάτες μας την παρουσίαση των σχολείων και τις γνωριμίες, τις αναρτήσεις μας για τον υπολογιστή και το διαδίκτυο και πραγματοποιήσαμε και την πρώτη μας τηλεδιάσκεψη μεταξύ ορισμένων εκπαιδευτικών για να συζητήσουμε θέματα του προγράμματός μας.
Ετοιμάσαμε ενημερωτική επιστολή για τους γονείς και προχωράμε.
Μέσα από το μπλογκ μας και ανακοινώσεις θα ενημερώνουμε για την πορεία του έργου μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.