Σελίδες

Σάββατο 21 Νοεμβρίου 2020

Τα πρώτα μας, εξ αποστάσεως

 Η δική μας καραντίνα ξεκίνησε μια βδομάδα πριν την πανελλήνια λόγω κρούσματος κι έτσι είχαμε ξεκινήσει να επικοινωνούμε μέσω eclass και mail. 

Λίγες οδηγίες για την eclass προς τους γονείς. Στα μαθήματα που ανεβαίνουν επιλέγετε από το αριστερό μενού τα αντικείμενα που θέλετε να δείτε, να τυπώσετε ή να εργαστείτε, όπως φαίνεται στην εικόνα.


Πριν κλείσουμε είχαμε μιλήσει και ασχοληθεί με τη σπορά. Διαβάσαμε το βιβλίο, Το σποράκι ταξιδεύει του Eric Carle, γίναμε κι εμείς σποράκια και μεγαλώσαμε όπως τα φυτά. Είπαμε τι χρειάζεται το φυτό για να αναπτυχθεί και βρήκαμε τη λέξη σπόρος


Κλείνοντας λοιπόν,  ανεβάσαμε σχετικά φύλλα εργασίας για το τι χρειάζεται ένα φυτό και να συμπληρώσουν τον πίνακα του Van Gogh , ο σπορέας με τα κομμάτια που λείπουν. Επίσης να αντιστοιχήσουν σποράκια με γλάστρες και να βρουν πόσα σποράκια περισσεύουν και να ζωγραφίσουν τον δικό τους "σπορέα".

    
                

Ξεκινώντας η αναστολή λειτουργίας και η σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση φτιάξαμε την ηλεκτρονική μας τάξη, παίρνοντας πολλές ιδέες από το διαδίκτυο και από αξιόλογες συναδέλφους.
Σε ppt έχουμε φτιάξει το παρουσιολόγιό μας και τις ρουτίνες που έχουμε και στην τάξη, όπως την ημερομηνία και τον καιρό. Χρησιμοποιώντας την πλατφόρμα webex, κάνουμε διαμοιρασμό στα αρχεία και τα παιδιά βρίσκουν το φύλλο με το όνομά τους όπως στην τάξη μας και το δείχνουν με γραμμή ή κύκλο ή όπως αλλιώς μπορούν. Κάθε παιδί που έβρισκε το όνομά του, μας έλεγε και λέξεις που αρχίζουν με το αρχικό του.
Ανεβάσαμε και σχετικό φύλλο εργασίας όπου ζωγράφισαν το φύλλο τους και πράγματα από το αρχικό τους γράμμα.

Διαβάσαμε το βιβλίο "η Γάτα η Μαρμελάδα" της Γιολάντας Τσορώνη και το συζητήσαμε. Ζωγραφίσαμε ό,τι μας άρεσε από την ιστορία.

Αναφέραμε ποια πράγματα πήρε η Μαρμελάδα και τα κυκλώσαμε με διαμοιρασμό.

Το ίδιο φύλλο έχει ανέβει και στην eclass.


Φτιάξαμε καρτέλες με τα πράγματα, τις δείξαμε στα παιδιά και μετά κρύβαμε ένα από όλα και το κάθε παιδί έπρεπε να μαντέψει ποιο λείπει. Μιμηθήκαμε φωνές διαφόρων ζώων.
Παράλληλα είχαμε αρχίσει, πριν την αναστολή, την ενασχόλησή μας με τα σχήματα. Φτιάξαμε κατασκευές με διάφορα σχήματα και σε φύλλο εργασίας εντοπίσαμε το ορθογώνιο.

Έχουμε ζητήσει από τα παιδιά να ζωγραφίσουν μια γάτα όπως μπορούν, αφού την σχεδιάσαμε κι εμείς στην τάξη, και να γεμίσουν το σώμα της με ό,τι σχήματα θέλουν, για να συνεχίσουμε την επόμενη βδομάδα τα ΣΧΗΜΑΤΑ μέσω webex και eclass.
Ας διασκεδάσουμε όμως και λίγο ακόμα. Ένα παιχνίδι με τα πράγματα που πήρε η Μαρμελάδα. 


Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2020

Αρχίσαμε τα "παιχνίδια"

 Τον Οκτώβρη, όπως ήταν το χρονοδιάγραμμά μας, ασχοληθήκαμε με το λογότυπο του έργου και τη μασκότ.

Μετά από τη σύνθεση των κατασκευών όλων των σχολείων κατασκευάστηκε το λογότυπό μας! Πιο συνεργατικό δε μπορούσε να είναι! Είμαστε πολύ περήφανοι!!!

Τα ονόματά μας στα παγκάκια και στις καρτέλες μας θυμίζουν παιχνίδια.
Επικοινωνήσαμε με το 15ο Νηπιαγωγείο Πατρών για να ετοιμάσουμε την πρότασή μας για τη μασκότ. Εμείς φτιάξαμε το "γαμπρό-ρομπότ" με παλιά κουτιά, κουμπιά και χάρτινα ρολά.
Τον ζωγραφίσαμε όπως μπορούσαμε

Το νηπιαγωγείο της Πάτρας έφτιαξε τη "νύφη-πλαγγόνα". 
Κι έτσι "παντρέψαμε" το παλιό με το νέο, την παράδοση με το μοντέρνο και το αρχαίο με το σύγχρονο!
Η συνάδελφος διασκεύασε και το τραγούδι, ο γάμος των ρομπότ και φτιάξαμε το τραγούδι του γάμου, το οποίο τραγουδήσαμε όλοι μαζί.
Η φωτογραφία του "γάμου"
Μπορείτε να δείτε στο βίντεο την επικοινωνία μας.
Συμμετείχαμε, όπως είχαμε αναφέρει και στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κώδικα με δύο δραστηριότητες. Η πρώτη δραστηριότητα ήταν κοινή με τους συνεργάτες μας. Μπορείτε να τη δείτε στο βίντεο.
Η δεύτερη ήταν διάφορες δραστηριότητες με κώδικα. Μάθαμε τα χρώματα, τα σχήματα και άλλα πολλά.


Φέραμε τα αγαπημένα μας παιχνίδια στην τάξη και τα παρουσιάσαμε στους φίλους μας.


Συνεχίζουμε με ψηφοφορία μεταξύ των σχολείων για την επιλογή της μασκότ στις αρχές Νοέμβρη.
Ψηφίσαμε κι εμείς στην τάξη μας
Περιμένουμε τα αποτελέσματα!
Φυσικά θα μάθουμε και για τον υπολογιστή και για το ασφαλές διαδίκτυο, πάντα με ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ!
Συζητήσαμε και αναφέραμε τι κάνουμε στον υπολογιστή 
Ξεκινήσαμε λοιπόν με τα μέρη του υπολογιστή. Μαθαίνουμε τα μέρη του υπολογιστή. Ταυτίζουμε εικόνες και λέξεις και μετά βρίσκουμε την εικόνα στο χαλάκι του bee bot και το οδηγούμε στο αντίστοιχο τετράγωνο με τη λέξη που τραβήξαμε.


Παρακολουθήσαμε βίντεο για τον υπολογιστή και θα μάθουμε για την ασφάλεια στο διαδίκτυο. 
Περισσότερα στην επόμενη ανάρτησή μας.