Σελίδες

Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2019

Παραμυθένια μαθηματικά (STEM)

Το νηπιαγωγείο μας, λόγω του ότι συμμετείχε τρία χρόνια σε προγράμματα ευρωπαϊκά κι έχει λάβει ετικέτες ποιότητας, εθνικές και ευρωπαϊκές,  κρίθηκε σχολείο eTwinning πέρσι και λάβαμε υλικό, σημαία και πλακέτα γι' αυτή τη διάκρισή μας. Παράλληλα μπήκαμε στον πίνακα ωφελούμενων σχολείων στη δράση STEM 2.0
Αυτό σημαίνει ότι θα λάβουμε εξοπλισμό ρομποτικής με σκοπό την αξιοποίησή του σε ανάλογο πρόγραμμα. Στα πλαίσια αυτά, ιδρύσαμε έργο, με συνεργάτη το 15ο Νηπιαγωγείο Πατρών, με θέμα "Παραμυθένια Μαθηματικά / Fairytale Mathematics (STEM)"  Το συγκεκριμένο πρόγραμμα αποσκοπεί στην προσέγγιση των Μαθηματικών του Νηπιαγωγείου μέσα από γνωστά ή μη παραμύθια και μύθους με αξιοποίηση του εξοπλισμού kids first coding-robotics ή με ανεξάρτητες δραστηριότητες. Παράλληλα, ενθαρρύνεται η επικοινωνία, συνεργασία και αλληλεπίδραση με άλλα σχολεία της Ευρώπης. Στο πρόγραμμα συμμετέχουν 10 Νηπιαγωγεία από Ελλάδα και Σερβία. 
Σκοπός του προγράμματος των Μαθηματικών για το Νηπιαγωγείο είναι να επεξεργάζονται και να αξιοποιούν νέα δεδομένα, να συγκρίνουν και να μετασχηματίζουν απλές σχέσεις και διαδικασίες με τη δοκιμή και τον έλεγχο. Να ενδιαφέρονται να επινοούν και να επιλύουν προβλήματα και να αξιοποιούν τη σύγχρονη τεχνολογία. Κατά τη διαδικασία επίλυσης προβλημάτων, ομαδικά και ατομικά, τα παιδιά αναπτύσσουν ειδικές ικανότητες όπως να συγκρίνουν και να συσχετίζουν αντικείμενα, να αντιλαμβάνονται κάποιες ιδιότητες, σχέσεις και συνδυασμούς και τέλος να μετρούν και να αναγνωρίζουν απλά σχήματα στο περιβάλλον. 
Στόχοι:
  •       να προβληματίζονται και να ερευνούν ποικίλες καταστάσεις, να στηρίζονται σε προηγούμενες γνώσεις και εμπειρίες, να κάνουν απλές υποθέσεις και να καταλήγουν σε σχετικά συμπεράσματα
  •          να διαχειρίζονται και να χρησιμοποιούν υλικά, μέσα και καταστάσεις που συνδέονται με την καθημερινή ζωή
  •          να αξιοποιούν τις δυνατότητες για αριθμητικές εφαρμογές μέσα στα όρια των δυνατοτήτων τους
  •          να οικοδομούν σταδιακά την έννοια των αριθμών
  •          να «ερμηνεύουν» γενικά στοιχεία του κόσμου που τα περιβάλλει μέσα από διαδικασίες παρατήρησης και περιγραφής, σύγκρισης, ταξινόμησης, αντιστοίχισης, σειροθέτησης, και συμβολικής αναπαράστασης
  •          να οργανώνουν και να επεκτείνουν τις γνώσεις τους σχετικά με τους αριθμούς
  •          να «εκτελούν» απλές μαθηματικές πράξεις
  •          να μετρούν χρησιμοποιώντας αυθαίρετες ή συμβατικές μονάδες μέτρησης
  •          να κατανοούν απλές χωροχρονικές σχέσεις
Οι στόχοι του προγράμματος θα υλοποιηθούν μέσα από γνωστά ή μη παραμύθια, μέσω εξοπλισμού STEM 2.0 ή με άλλες δραστηριότητες. Συνεργάτης στις ανακαλύψεις μας ο ντετέκτιβ Μύθης με βοηθό το ρομποτάκι του.

Χρονοδιάγραμμα
Νοέμβριος 2019: Γνωριμία εταίρων, γνωριμία με υπολογιστή, ασφάλεια στο διαδίκτυο
Δεκέμβριος 2019: Έννοιες χώρου (τοποθετήσεις, προσανατολισμός, διαδρομές, τοπολογικές σχέσεις, στερεά & επίπεδα σχήματα)
Ιανουάριος 2020: Ποιοτικές σχέσεις (ομαδοποιήσεις, ταξινομήσεις, ποιοτικές διατάξεις, διαδοχή, αντιστοιχίσεις, διάταξη ποσοτήτων)
Φεβρουάριος 2020: Ποσοτικές σχέσεις (προφορική αρίθμηση, καταμέτρηση, μέτρηση, απόλυτοι αριθμοί, τακτικοί, αναγνώριση ποσοτήτων & αριθμητικών συμβόλων, αντιστοιχίσεις ποσοτήτων-αριθμών)
Μάρτιος 2020: Μεγέθη και μετρήσεις (χώρου, χρόνου, όγκου, βάρους)
Απρίλιος 2020: Συνεργατική ιστορία με μαθηματικές έννοιες
Μάιος 2020: Συνεργατική ζωγραφική για εικονογράφηση ιστορίας, παρουσίαση, αξιολόγηση

Αναμενόμενα αποτελέσματα
Κάθε μήνα οι εταίροι θα αναρτούν τις σχετικές δραστηριότητες στο twinspace για ενημέρωση και σχολιασμό των υπολοίπων. Επίσης ο κάθε συνεργάτης θα είναι ελεύθερος να επιλέξει ένα ή περισσότερα παραμύθια, όποια αυτός επιθυμεί. Ενδεικτικά παραμύθια: τα 3 γουρουνάκια, η Χιονάτη και οι 7 νάνοι, τα 7 κατσικάκια, Κοκκινοσκουφίτσα, Σταχτοπούτα, μύθοι Αισώπου, παραδοσιακά παραμύθια κ.ά. Τα αναμενόμενα αποτελέσματα θα είναι η δημιουργία συνεργατικής ιστορίας με μαθηματικές έννοιες και εικονογράφηση με συνεργατικές ζωγραφικές.
Ήδη έχουμε ξεκινήσει με τους συνεργάτες μας την παρουσίαση των σχολείων και τις γνωριμίες, τις αναρτήσεις μας για τον υπολογιστή και το διαδίκτυο και πραγματοποιήσαμε και την πρώτη μας τηλεδιάσκεψη μεταξύ ορισμένων εκπαιδευτικών για να συζητήσουμε θέματα του προγράμματός μας.
Ετοιμάσαμε ενημερωτική επιστολή για τους γονείς και προχωράμε.
Μέσα από το μπλογκ μας και ανακοινώσεις θα ενημερώνουμε για την πορεία του έργου μας.

Επιτέλους ... Φθινόπωρο!!!

Φτάσαμε στο Νοέμβρη για να να πούμε ότι, επιτέλους, φθινοπώριασε!!! Ο καιρός και η φύση τώρα θυμίζουν φθινόπωρο, σχεδόν στο τέλος της εποχής.
Τα παιδιά έφεραν φύλλα και έπαιξαν μ' αυτά, τα ταξινόμησαν, έφτιαξαν πίνακες, τα έβαψαν, τα έκαναν καπέλο!
Διαβάσαμε την υπόσχεση του Νοέμβρη από τα αγαπημένα μας βιβλία, της Λότης Πέτροβιτς-Ανδρουτσοπούλου και τη ζωγραφίσαμε
Ξεκινήσαμε τη δανειστική μας βιβλιοθήκη
Κάναμε την πρώτη μας απόπειρα σε πίνακα διπλής εισόδου και τα καταφέραμε πολύ καλά!
Συμμετείχαμε σε πρόγραμμα για την ελιά και το λάδι.
Μιλήσαμε για το μύθο του Ποσειδώνα και της Αθηνάς
Είδαμε τη διαδικασία της εξαγωγής λαδιού, φορέσαμε κότινο 
και φτιάξαμε κότινο και ελιά με τυπώματα φύλλων και φυστίκια
Φάγαμε λουκουμάδες για το καλό της σοδειάς και φτιάξαμε ελαιώνα με την τεχνική του πουαντιγισμού, μια και στο πρόγραμμά μας είναι ο μήνας του Seurat.
Κάναμε εισαγωγή στο θέμα του Πολυτεχνείου με το βιβλίο του Φίλιππου Μανδηλαρά, "Η εξέγερση του Πολυτεχνείου"
αλλά και το Δάσος της Ζαραμπούκα
για να ξεχωρίσουμε τις έννοιες Δικτατορία και Δημοκρατία.
Ασχοληθήκαμε με τα ανθρωπάκια του Γαΐτη
Συμπληρώσαμε φύλλα εργασίας Μαθηματικών σχετικά με το Πολυτεχνείο
αλλά για τη Γλώσσα, ξεχωρίζοντας τις λέξεις, ΨΩΜΙ, ΠΑΙΔΕΙΑ, ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ. Φτιάξαμε και το περιστέρι της Ειρήνης
Στη γιορτούλα μας, διαβάσαμε τη Ντενεκεδούπολη της Φακίνου και τη δραματοποιήσαμε με "κούκλες"

Νομίζω ότι καταλάβαμε λίγο τα μηνύματα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου!
Συνεχίζουμε ...

Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2019

Οκτώβρης ... οργανωτικός eTwinning!

Ο Οκτώβριος ήταν ο μήνας της γνωριμίας με τον υπολογιστή, στην οποία αναφερθήκαμε στην προηγούμενη ανάρτησή μας και οι ενημερώσεις για την ασφάλεια στο διαδίκτυο.
Παρακολουθήσαμε με τα παιδιά τα βίντεο από το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου και συζητήσαμε για τους κινδύνους στο διαδίκτυο και το τι πρέπει να προσέχουμε. Διαβάσαμε, επίσης, τα βιβλία του Παπάκη. Γράψαμε τα μηνύματά μας στην οθόνη του υπολογιστή και το "στολίσαμε", ζωγραφίζοντας "παπάκια" @
Στη συνέχεια φτιάξαμε λογότυπο και μασκότ για το έργο μας όπως όλα τα σχολεία-συνεργάτες.
Συμμετείχαμε στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Προγραμματισμού  μαζί με άλλα σχολεία του έργου μας, με θέμα τους ζωγράφους. Στο βίντεο που ακολουθεί, οι δραστηριότητές μας.
Για τη συμμετοχή μας λάβαμε πιστοποιητικό!

Τα παιδιά με τα πιστοποιητικά τους
Στο τέλος του Οκτώβρη έλαβαν χώρα οι ψηφοφορίες για τη μασκότ και το λογότυπο του έργου μας. Ψηφίσαμε κι εμείς αφού παρακολουθήσαμε όλες τις συμμετοχές
Μετά το τέλος των ψηφοφοριών, νικητές αναδείχτηκαν από τις μασκότ, 
η Πινελούδα του Νηπιαγωγείου Στερνών Χανίων
και από τα λογότυπα, του 15ου Νηπιαγωγείου Πατρών με το σύνθημα 
"Ζωγράφοι ενωθείτε, τη Γη με χρώματα γεμίστε"
Το έργο μας έχει πλέον μασκότ και λογότυπο και ξεκινάμε!
Το Νοέμβριο θα γνωρίσουμε τους George-Pierre Seurat και Paul Klee.



Σάββατο 2 Νοεμβρίου 2019

Συνεχίζουμε δυναμικά ... φθινοπωρινά

Ο καιρός τρέχει κι εμείς συνεχίζουμε στο σχολείο μας με ενδιαφέροντα και επίκαιρα θέματα.
Μιλήσαμε για την οικογένεια και ζωγραφίσαμε την οικογένειά μας. Φτιάξαμε τη λέξη και συναρμολογήσαμε  παζλ.


Μοιράσαμε ποιήματα για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου
Μιλήσαμε για τα γεγονότα της εποχής αυτής και ζωγραφίσαμε. Μάθαμε και συνθέσαμε τις λέξεις ΑΕΡΑ & ΟΧΙ
Μιλήσαμε για τη σημαία μας, τις σημαίες άλλων κρατών, τις ομαδοποιήσαμε, συμπληρώσαμε φύλλα εργασίας και φτιάξαμε και δική μας κατασκευή
Διαβάσαμε το βιβλίο, "Οι μεγάλοι παίζουν πόλεμο. Γιατί;" και συζητήσαμε για τον πόλεμο και την ειρήνη, τις διαφορές και τις συνέπειες
Διαβάσαμε "το έπος του '40", του Φίλιππου Μανδηλαρά, φτιάξαμε το σήμα της ειρήνης και σειροθετήσαμε σημαίες από τη μεγαλύτερη στη μικρότερη. Φυσικά πραγματοποιήθηκε και η πρώτη γιορτούλα μας.
Μια και ο καιρός άρχισε να θυμίζει φθινόπωρο σχηματίσαμε το Φ, με το σώμα μας, με τα χέρια μας και με φρούτα. Περπατήσαμε σε φύλλα με τα γράμματα της λέξης.
Βρήκαμε τη λέξη και τις συλλαβές

Ζωγραφίσαμε αίνιγμα για το Φθινόπωρο
Παίξαμε με φύλλα, χρώματα και μεγέθη, ομαδοποιώντας, ταξινομώντας και τέλος, ζωγραφίζοντας σε φύλλο εργασίας για τις έννοιες Πάνω-Κάτω
Τα παιδιά θέλησαν να τους διαβάσουν και μια ιστορία οι φοιτήτριες που έρχονται στην τάξη μας και εκείνες δε τους χάλασαν χατίρι.
Μπήκαμε στον τελευταίο μήνα του Φθινοπώρου και συνεχίζουμε σε αυτό το κλίμα!